5 vragen aan…Silke Paap, deelneemster Your Bricks 2014

Mensen met elkaar verbinden via een moestuin. In een notendop is dat het idee waarmee Silke Paap (23) zich inschreef voor Your Bricks 2014.

1. Waarom scheef je je in voor Your Bricks?

‘In eerste instantie heb ik me aangemeld om als coach voor Your Bricks aan de slag te gaan. Maar daarvoor bleek ik te jong. Maar Your Bricks lijkt me echt een supercool project. Dus toen ik zag dat het ook nog mogelijk is om met een eigen idee mee te doen, ben ik daarover gaan nadenken. Een dag later wist ik al met welk idee dat zou zijn.’

2. Vertel, welk idee wil je gaan uitvoeren?

‘Ik was op bezoek bij mijn oma. We spraken over een ouder echtpaar bij haar in de buurt dat ging verhuizen. De reden was dat het voor hen teveel energie koste om de tuin rond hun huis te onderhouden. Ik bedacht me dat veel andere mensen juist hard op zoek zijn naar een mooie plek voor een moestuin. Waarom zou je die zaken niet met elkaar kunnen combineren? Ouderen zijn soms best eenzaam en minder zelfstandig. Dat zou je kunnen oplossen door ze in verbinding te brengen met mensen die hun tuin onderhouden bijvoorbeeld.’

3. Hoe zou je dat idee concreet kunnen invullen?

‘Ik denk aan het opzetten van een bureautje dat mensen aan elkaar linkt. Bovendien lijkt het me interessant om iets te doen op het gebied van educatie. Zoals jongeren leren een moestuin te onderhouden. Dat betekent dat er contact gelegd moet worden met scholen en ouderen. Ik geloof wel echt in direct contact. Werken via een website is voor sommige ouderen misschien lastig. Uiteindelijk moet het een volledig community-gerichte activiteit worden, waar de buurt letterlijk en figuurlijk de vruchten van kan plukken.’

4. Wat hoop je te leren bij Your Bricks?

‘Ik heb al een keer een eigen onderneming opgezet, bij wijze van experiment. Dat richtte zich op teambuilding door het uitvoeren van culturele activiteiten. Daardoor heb ik wel een goed zicht op wat er zakelijk allemaal bij een eigen onderneming komt kijken. Ik hoop via Your Bricks zelfstandiger te leren werken. Meemaken hoe het is om er echt alleen voor te staan in een project. Dat ben ik tot nu toe nog niet echt gewend.’

5. Waar kijk je het meeste naar uit?

‘De masterclasses. Dat lijkt me een leuke manier om meer ervaring op te doen en mensen te ontmoeten die al iets bereikt hebben op het gebied van sociaal ondernemen. In de tussentijd hoop ik ook nog mijn studie Culturele Maatschappelijke Vorming af te ronden. Dus het wordt een intensieve, maar uitdagende periode!’