5 vragen aan… Lisa Steltenpool, oud-deelneemster Your Bricks

Studente voeding en diëtetiek Lisa Steltenpool (21) werkte tijdens Your Bricks 2013 aan haar plan voor een veganistisch kookboek. Op 25 maart is het zover, dan ligt haar debuut ‘de vegarevolutie’ in de boekwinkels. Met originele recepten en boordenvol informatie over plantaardige voeding.

1. Waarom wilde je een veganistisch kookboek schrijven?

‘Zelf ben ik voedingsdeskundige en vegetariër. En sinds drie jaar ook veganist. Ik heb me enorm in dit onderwerp verdiept. En ben ervan overtuigd geraakt dat plantaardige voeding beter is voor je gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Dat wil ik graag overbrengen op anderen. In ‘de vegarevolutie’ vind je niet alleen recepten, maar ook veel achtergrondinformatie. Ik wil mensen vooral uitdagen en prikkelen om wat vaker veganistisch te eten. In Nederland heeft het nog altijd geitenwollensokkenimago, terwijl het in New York en Berlijn heel normaal is. Daar is het zelfs hip. Dat straalt mijn boek ook uit.’

2. Hoe kwam je bij Your Bricks terecht?

‘Ik ben voorzitter van de Stichting Viva Las Vega’s, een beweging van jongeren met een liefde voor plantaardig eten. Daarmee zocht Your Bricks contact. Ik vond het meteen een leuk initiatief en besloot om zelf mee te doen. Al gauw ontstond het idee voor een informatief kookboek. In Nederland bestond zo’n boek nog niet. En aan Engelse boeken heb je niet zo veel, want de vlees- en kaasvervangers die ze daarin gebruiken zijn in Nederland niet verkrijgbaar.’

3. Op welke manier heeft Your Bricks jou verder geholpen?

‘Zonder Your Bricks had ik dit nooit bereikt. De workshops en inspiratiesessies hielpen me helder te krijgen wat voor soort boek het moest worden. Wat er in moest staan, hoe ik die informatie bij elkaar kon krijgen, hoe ik de hoofdstukken wilde indelen. Ik ging nadenken over mijn visie op voeding, de doelgroep van mijn boek en hoe ik het wilde uitgeven. Eerst dacht ik aan een e-book of misschien een boek in eigen beheer. Maar gaandeweg kreeg mijn plan steeds meer vorm en wilde ik ook steeds liever dat het boek echt in de winkels zou komen te liggen. Ik kwam binnen met een klein plan, maar werd bij Your Bricks aangemoedigd en begeleid om het groter aan te pakken. Aan het eind presenteerde ik mijn plan voor de vakjury. Ik won een personal coach. Aan haar heb ik veel gehad tijdens het schrijfproces. Toen ik helemaal vastzat, gaf zij de tip om een paar dagen in een tuinhuisje te gaan zitten schrijven, zonder internet. Ze wist zelfs wel een plek voor me. Daar heb ik echt een kickstart gemaakt met het schrijven van mijn boek.’

4. Hoe heb je zo snel een uitgeverij gevonden?

‘Dat was eigenlijk puur toeval. Tijdens Your Bricks had ik een lijst gemaakt van uitgeverijen die ik wilde benaderen. Maar dat bleek niet nodig. Kort na de pitchavond van Your Bricks zocht Uitgeverij Prometheus contact met Viva Las Vega’s. Ze zochten een auteur voor een veganistisch kookboek. Ze wisten natuurlijk niet dat ik daarvoor al een kant-en-klaar plan had klaarliggen, maar dat kwam mooi uit. Ze waren erg enthousiast en twee gesprekken later zette ik mijn handtekening onder het contract. Het boek is nu in productie en op 25 maart ligt het in de boekwinkels. Ik ben echt super trots.’

5. Wat wil je verder allemaal gaan doen?

‘Eerst wil ik mijn studie afronden. Misschien ga ik daarna wel weer een boek schrijven. Ik vond het ontzettend leuk om te doen. Niet alleen het schrijven zelfs, maar ook alles eromheen. Alle recepten heb ik bijvoorbeeld zelf bedacht, bereid en gestyled voor de foto’s. Die foto’s zijn gemaakt door een vriendin. Ik hoop natuurlijk dat ‘de vegarevolutie’ goed gaat verkopen. Tienduizend exemplaren zou mooi zijn. De helft van de opbrengst gaat naar Viva las Vega’s. Rijk zal ik er dus niet van worden, maar daar gaat het mij ook niet om. Ik wil vooral op een leuke, luchtige manier aandacht voor plantaardige voeding.’