Vijf vragen aan… Josje van de Grift, programmamedewerker Your Bricks

Duurzaam ondernemen is binnen Your Bricks een belangrijk thema. Maar wat bedoelen we er nou eigenlijk mee? Wanneer ben je wel of niet duurzaam bezig? En wat kun je hierover leren bij Your Bricks? Josje van de Grift, programmamedewerker Your Bricks en trainer/ adviseur bij partnerorganisatie NCDO licht toe en geeft tips voor inspirerende filmpjes.

1. Wat houdt duurzaam ondernemen precies in?

‘Duurzaamheid is een breed begrip. Mensen denken vaak in eerste instantie aan het milieu, maar het omvat veel meer. Over duurzaam ondernemen bestaan ook allerlei verschillende opvattingen. Bij Your Bricks gaan wij uit van de drie P’s: People, Planet, Profit. Dat is een heel bekende methode die door veel duurzame ondernemingen wordt gebruikt. Het gaat daarbij om ondernemen in harmonie met deze drie P’s. Je let dus op het sociale aspect, de People: help je mensen met jouw idee verder, bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten? Je hebt oog voor het milieu, de Planet: hoe ga je om met schaarse grondstoffen, hoe milieuvriendelijk is jouw project? En je kijkt naar het economische aspect, de Profit: in hoeverre is winst een thema binnen jouw project? Daarbij gaat het trouwens niet alleen om geld, maar ook om de maatschappelijke waarde van jouw onderneming. Draag je bij aan een betere wereld? Wanneer je onderneemt volgens People, Planet, Profit dan zoek je voortdurend naar de balans tussen deze drie aspecten.’

> Wil je meer weten over People, Planet, Profit? Dit filmpje laat de samenhang tussen de drie P’s heel goed zien.

 

2. Met welke dilemma’s krijg je als duurzaam ondernemer te maken?

‘Dat kunnen er vele zijn. Misschien heb je een idee om een cateringbedrijfje te starten met lokaal verbouwde groenten. Heel goed voor het milieu. Maar heb je ook nagedacht over het verpakken en vervoeren van jouw maaltijden en het effect dáárvan op het milieu? Of je wilt een duurzaam modemerk beginnen. Je zet een naaiatelier op in een ontwikkelingsland en zorgt dat de mensen daar onder goede omstandigheden werken en fatsoenlijk betaald krijgen. Hartstikke mooi. Maar hoe ga je die kleding vervolgens verven? Kies je voor een chemische of milieuvriendelijke manier? Als duurzaam ondernemer moet je voortdurend afwegingen maken. Het begint met een goed idee, maar houdt daar niet op. Duurzaam ondernemen is een proces waarin je telkens een stapje verder kunt gaan.’

 

3. Op welke manier gaat Your Bricks deelnemers helpen om hun plannen zo duurzaam mogelijk te maken?

‘Het People, Planet, Profit-idee loopt als een rode draad door ons programma. We moedigen deelnemers aan om hun plan te toetsen: waarom moet het worden uitgevoerd? Wat levert het op termijn op? En bestaan er misschien al initiatieven die er op lijken? We geven deelnemers inzicht in de duurzame keuzes die ze kunnen maken. Op allerlei vlakken. Van materiaal- en grondstofgebruik tot het aan de man brengen van je idee. We laten ook zien dat er meerdere visies zijn op duurzaamheid. Bijvoorbeeld door verschillende gastsprekers en sociaal ondernemers uit te nodigen. Zo leren deelnemers om hun eigen afwegingen te maken.’

> Wil je meeer weten over hergebruik, recyclen en upcyclen? Bekijk dit korte filmpje.

> Altijd al willen weten hoe het zit met schaarse grondstoffen? Bekijk dit filmpje van NCDO.

 

4. Welke misvatting bestaat er over duurzaam ondernemen?

‘Veel mensen willen nú wat verbeteren in de wereld. Maar het is belangrijk om ook na te denken over de langere termijn. Hoe ziet jouw plan er over vijf jaar uit? Ben je dan financieel onafhankelijk of heb je nog steeds subsidie nodig? Is jouw project dan nog steeds nodig of heb je tegen die tijd bereikt wat je wilde? Duurzaamheid gaat daarmee ook letterlijk over de duur en daarmee de slagingskans van jouw project, product of idee. Veel jongeren willen bijvoorbeeld iets goeds doen in een ontwikkelingsland. Een prima uitgangspunt. Maar ze denken vaak niet verder dan dat. Over vijf jaar zien ze zichzelf wonen in zo’n land en nog steeds werken aan dat project. Je kunt je afvragen of dat duurzaam is. Je zou die vijf jaar ook kunnen gebruiken om je project – wat het ook is – te integreren in de lokale samenleving. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat lokale mensen er verantwoordelijk voor worden.’

 

5. Welke tips heb je voor jongeren met een goed idee voor de wereld?

‘Kijk om je heen, praat met mensen. Ontdek of er maatschappelijke behoefte is aan jouw idee.  Reageren mensen enthousiast als je erover vertelt? Onderzoek ook of er andere plannen zijn die op dat van jou lijken. Je hoeft echt niet het meest originele idee van de wereld te hebben. Er zijn zoveel manieren waarop je jouw steentje kunt bijdragen. Misschien borduurt jouw plan voort op iets dat al bestaat. En kun je er net een andere draai aan geven. Of ontdek je dat je nog meer kunt bereiken door samen te werken met andere projecten. Ga bij voorkeur aan de slag met iets dat dicht bij jezelf ligt. Iets waar je enthousiast over bent en waarbij je je betrokken voelt. Dat is een heel mooie basis om op voort te bouwen bij Your Bricks.’