We zijn begonnen!

09:30 uur. Langzaam druppelen de deelnemers aan Your Bricks 2014 binnen in het EmmaCentrum in Utrecht. De één heeft uren moeten treinen om vandaag aanwezig te zijn, voor de ander was het 10 minuutjes fietsen. Voorzien van een naamsticker nemen ze plaats in de grote kring. Sommigen kijken nog even de kat uit de boom, anderen kennen elkaar nog van de intakedagen. Al gauw ontstaan links en rechts de eerste gesprekjes.

Op de kast in de hoek staan nu nog lege ordnermappen te wachten om de komende tijd gevuld te worden met aantekeningen, knipsels, onderzoeken, foto’s en ideeën. De ‘geef & deeltafel’ in de hoek is volgestouwd met lekkers, meegebracht door deelnemers en teamleiders zelf en soms ook zelfgemaakt.

Welkom!

Programmaleider en dagvoorzitter Marrije Prins trapt deze eerste masterclass van Your Bricks af. Geen ongemakkelijk gedoe met voorstelrondjes, zegt ze, want iedereen leert elkaar vanzelf wel kennen. In plaats daarvan zorgt ze dat de deelnemers zich al snel welkom voelen en introduceert ze alleen kort de vijf teamleaders: James, Anna, Amarins, Alexander en Grietje. Elk van hen neemt tijdens de masterclasses een groep deelnemers onder zijn of haar hoede. Marrije:  ‘Anna kan bijvoorbeeld heel goed helpen om rustig te worden als je stress hebt. En Amarins kan super goed overzicht aanbrengen als je even niet meer weet hoe je verder moet.’

Visualiseren

Deze eerste masterclass staat helemaal in het teken van wensen en verbeelden. De eerste stap in de creatiespiraal, licht Marrije toe. Die creatiespiraal zal als een rode draad door alle masterclasses lopen. Elke bijeenkomst gaan de deelnemers daarin een stapje verder. Van verbeelden naar onderzoeken, van netwerken tot volhouden, tot aan het presenteren van een plan van aanpak. ‘Vandaag leer je jouw plan te visualiseren en formuleren. Aan het eind van de dag presenteer je jouw kick-ass doel aan de groep. Geloof me, dat levert je zoveel energie op dat je daarna niet kunt wachten om ermee aan de slag te gaan.’

Energieboost

Voordat de deelnemers in kleine groepen verder werken aan hun idee, schudt teamleader Grietje de boel nog even lekker los. In sneltreinvaart laat ze de deelnemers zichzelf opstellen in een rij van jong naar oud, van klein naar groot en zelfs op de kleur van hun onderbroek. Iedereen rent van hot naar her. De sfeer raakt steeds meer ontspannen en er wordt veel gelachen. ‘Dit noemen ze een energizer’, rond Marrije de eerste sessie van de dag af. ‘Maar bij Your Bricks noemen we het gewoon “een Grietje”.’ Wakker geschud door deze energie-boost kan Your Bricks 2014 voor de deelnemers écht beginnen.