Zaalverhuur7 in Utrecht: Laagdrempelig, betaalbaar én sociaal

Elianne (28) en Vincent (26) zijn net iets te oud om Your Bricks-deelnemer te kunnen zijn. Maar een paar jaar geleden hadden ze makkelijk mee kunnen doen. Slim gebruik maken van bestaande mogelijkheden, anders dan anders te werk gaan en een goed lopend bedrijf neerzetten met oog voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat is wat zij doen met Zaalverhuur7 in Utrecht.

Met veel plezier maakte Your Bricks voor haar intakebijeenkomst in Utrecht gebruik van de prachtige ruimtes in het oude kerkgebouw in de Boothstraat. Wat opviel, was de fijne sfeer en inrichting. Maar bovenal de tijd en aandacht die we kregen van Elianne, Vincent en hun collega’s. Wie zijn zij en waarom doen ze wat ze doen?

Andere manier

‘Elianne en ik kennen elkaar al een tijdje; we komen allebei van origine uit de horeca en we vinden het leuk om samen over nieuwe ideeën te brainstormen’, vertelt Vincent. ‘Omdat zij hier in het pand zat met haar stylingbureau, kwam ik er ook regelmatig. De schoonheid van het gebouw viel mij steeds weer op. Ik vond het zó zonde dat niet veel meer mensen daarvan konden genieten. Lang geleden hadden dit soort plaatsen een belangrijk functie in de gemeenschap, maar nu konden er alleen op zondag mensen terecht. Wij zagen een kans om schaarse vierkante meters in het centrum van Utrecht te benutten op een laagdrempelige, betaalbare en vooral ook andere manier. Geen kille, zakelijke inrichting met alles strak en netjes als een verlengstuk van de vergadertafel. Maar juist gezellig, huiselijk en vriendelijk.’

Verschil maken

Elianne en Vincent willen meer dan alleen verschil maken voor de mensen die bij hen huren. Zo gaat 10 procent van de huuropbrengst naar een weeshuis in Haïti, waarvoor ze ook de coördinatie doen. ‘Wij willen graag een goedlopend bedrijf neerzetten en werken daar hard voor. Maar als je echt verschil wilt maken, je steentje wilt bijdragen, dan gaat het wat ons betreft om sociaal ondernemerschap. Je kunt niet alleen geld doneren en hopen dat het dan goed gaat. Je moet gewoon echt aan de slag. Naast het weeshuis in Haïti steunen we daarom ook mensen in onze directe omgeving. Mensen die geld of werk nodig hebben, kunnen bij ons aan de slag als gastheer/vrouw of klusjesman. En we werken samen met kleine en lokale leveranciers. Omdat we daarmee de lokale economie ondersteunen. We willen op die manier graag laten zien dat het wel samen kan: ondernemen en verschil maken.’