ENYOJ

Toerisme is snelst groeiende economie ter wereld en in Zuid-Afrika levert de branche de vierde grootste bijdrage aan de economische ontwikkeling van het land. Gedreven door de vraag hoe commerciële doelstellingen en maatschappelijke belangen elkaar kunnen versterken heb ik mij tijdens mijn studie gespecialiseerd in het werkveld van de ‘Corporate Social Responsibility’; het maatschappelijk verantwoord ondernemen en specifiek dus in de toerisme industrie in Zuid-Afrika.

Voor mijn veldonderzoek heb ik vorig jaar een half jaar in Zuid-Afrika gewoond en daar veel gereisd. Naast de interviews en werkbezoeken die ik voor mijn studie heb afgelegd, heb ik ook vrijwilligerswerk gedaan.

Motivatie

Het idee voor ENYOJ komt voort uit mijn eigen ervaring als vrijwilliger in Zuid-Afrika. Het viel me op dat dat vrijwilligersorganisaties hoge kosten in rekening brengen om deel te nemen aan een project, bovenop de kosten van de vlucht, het eten en de verblijfplaats.

Toen ik uiteindelijk in een lokaal project terecht kwam, heb ik les gegeven op een school. Erg leuk en zeker een bijdrage aan de lokale bevolking, maar het was niet specifiek de uitdaging waar ik naar op zoek was. Daarnaast bleek uit mijn onderzoek dat dergelijke vrijwilligersfuncties in een aantal gevallen de noodzaak van betaalde krachten wegneemt en daarmee de lokale economie niet ten goede komt.

ENYOJ komt in contact met vrijwilligers via de website en de Facebook pagina. Aan de hand van de wensen en expertises van de vrijwilligers wordt gezocht naar een match met een lokale ondernemer. Andersom is het ook mogelijk, via onze media worden projecten aangeboden waar vrijwilligers op kunnen reageren.

Mijn Kick-Ass Doel is om binnen zes maanden een website te realiseren die Nederlandse jongeren matcht met lokale individuen en ondernemers in Zuid-Afrika, onder de naam ENYOJ. Op deze website kunnen jongeren zelfstandig internationale ervaring kunnen opdoen doen tijdens passend vrijwilligerswerk of een stage in hun vakgebied, waarbij de lokale bevolking gratis profiteert van de aangeboden expertise.

Wat heb je nodig

En dus is ENYOJ op zoek naar enthousiaste, ondernemende vrijwilligers, die graag hun expertise inzetten om anderen te helpen. Via ENYOJ wordt je gratis ‘gematcht’ aan iemand die jouw kwaliteiten goed kan gebruiken en kun je ook nog korting krijgen op je verblijfplaats. Heb jij interesse? Stuur een berichtje naar info@enyoj.nl of like ons op ons facebook en vind jouw ideale match!

Project initiator: Yolinde Meekel