Fair enough, een applicatie waarmee je zeker weet wat je koopt

Mijn idee is het ontwikkelen van een applicatie waarmee je een precies beeld krijgt van hoe het product dat jij aanschaft is gemaakt en welke reis het product heeft afgelegd. Deze informatie zit dan bijgevoegd bij het product dat je koopt , zodat elke consument het kan zien. Je kunt dan binnen de app kiezen voor hetgene wat jij wilt weten, bijvoorbeeld hoeveel CO2 er vrij is gekomen bij het maken en vervoeren van jouw product, wie er aan jouw product heeft gewerkt en waar het product gemaakt is.

Motivatie

Ik wil dit idee in de praktijk brengen omdat ik vind dat mensen, met name jongeren, zich te weinig realiseren wat voor impact het kopen van alsmaar nieuwe artikelen heeft op het milieu en op de arbeiders die er aan werken. Het gaat er nu vooral om, dat je zoveel mogelijk koopt voor zo weinig mogelijk geld, maar gaat het wel echt om kwantiteit en niet om kwaliteit? En is die ene broek of dat ene blousje nog wel zo leuk als je weet welk verhaal erachter schuilt?

Doel 1 in Nederland: Door deze applicatie wil ik mensen bewuster maken van de reis die bijvoorbeeld kleding maakt voordat deze hier komt en onder welke omstandigheden deze kleding gemaakt wordt. Ook mede omdat je eigenlijk nooit bij grote bedrijven zeker weet dat het product dat zij verkopen duurzaam en onder goede omstandigheden gemaakt wordt. Vaak wordt slechte publiciteit gecompenseerd door een duurzame actie. Daarom zal mijn idee ervoor zorgen dat je weet hoe jouw product gemaakt wordt en dat je dat ook zeker weet.

Doel 2: Ook wil ik met deze app de duurzame en sociaal humanere productie betrouwbaarder maken en stimuleren in tegenstelling tot de grote massa producenten die geen rekening houden met mens en natuur. Ik hoop dat hierdoor de condities in fabrieken beter worden en de natuur gespaard wordt.

Een applicatie of als een luxere versie een boekje bijgevoegd bij het product, het is nog in ontwikkeling.

Project initiator: Clara