Micro-Plastic Soup

Mijn idee is om bij te dragen aan een plastic vrije oceaan door een ‘Ocean Friendly Product’ keurmerk op de markt te brengen. Net zoals er keurmerken bestaan voor duurzame vis (e.g. MSC en ASC) en biologisch producten (EKO), zou dit ook voor de cosmetische industrie kunnen worden ontworpen. Doormiddel van een certificering worden bedrijven beloond door producten te ontwikkelen die geen microplastics bevatten. En tegelijkertijd weet de consument dat ze een milieu vriendelijk product kopen.

Motivatie

Van jongs af aan heb ik al een fascinatie gehad voor de zee en dit heb ik voortgezet door een studie in Marine Biologie af te ronden. Tijdens mijn minor People, Planet and Profit heb ik een project gedaan over de ‘Plastic Soep’ die zich bevind in de Grote Oceaan. Dit was het moment dat ik me voor het eerst echt vediepte in de problematiek ontremt plastic afval en de feiten waren schokkend. Ook ging het me telkens meer opvallen hoeveel plastic wij dagelijks gebruiken. Naast plastic wegwerp tassen en PET flessen, zijn microplastics die worden verwerkt in cosmetica producten een grote bron van afval. Het is toch bizarre dat je tegenwoordig nog geen eens kan zien dat je vervuilende producten gebruikt. Microplastics in zee leid tot grote sterf aantallen van organismen in de zee. Daarbij komt op deze manier plastic in de voedselketen terecht en zal het ook negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het duurt te lang voor dat de overheid grondige maatregelen tegen dit probleem neemt en daarom wil ik hier iets aan doen.

Ik ga binnen een jaar de toestroom van (micro)plastic naar de ‘Plastic Soep’ verminderen door awareness te creëren zodat een ‘Ocean Friendly Keurmert’ gerealiseerd kan worden, in samenwerking met de internationale cosmetica bedrijven en de overheid, zodat de gezonheid van de ocean gewaarborgd wordt en tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzame gezonde samenleving.

Project initiator: Audrey van Mastrigt